אודות החוג - למה לבוא אלינו?

בית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת חיפה שואף להוביל בהוראה ובמחקר אקדמי בתחומים קריטיים לחברות ולארגונים בישראל, תוך התחשבות במאפייני הסביבה הגלובלית של פעילותם. החוג כגוף עצמאי בפקולטה לניהול של אוניברסיטת חיפה, נוסד ב-2011 כממשיך למסורת המפוארת של הפקולטה, שהוקמה ב-1996. ראש החוג הראשון היה פרופסור אביב שהם, וראש החוג הנוכחי הוא פרופ' שי צפריר. החוג ממוקם באחד האתרים האוניברסיטאיים היפים בארץ, בתוך שמורת הטבע של הר הכרמל.

בחוג למנהל עסקים פועלות מספר תוכניות מב"ע (MBA) למנהלים (Executive MBA's) בדגשים שונים: התוכנית הכללית, ותוכניות המתמחות בניהול ארגונים ללא כוונת רווח, בניהול נדל"ן ושמאות, בניהול אסטרטגי של משאבי אנוש, בניהול ספנות ונמלים, בניהול בינלאומי (תוכנית באנגלית עם דגש על המזרח הרחוק) ובניהול קיימות (תוכנית באנגלית בשיתוף עם החוג לניהול משאבי טבע וסביבה). בנוסף לתוכניות התואר השני ללא תזה, קיים בחוג מזה שנתיים מסלול מחקרי ללימודי MBA, הכולל כתיבת עבודת תזה.

כמו כן, מקיים החוג תוכנית דוקטורט עם התמחות בתחומים השונים של מנהל עסקים ותוכנית קדם להשלמת תזה עבור בוגרי תואר שני ללא תזה המעוניינים בלימודי תואר שלישי.

החוג מתגאה בשלושה מרכיבים, היוצרים ביחד את ייחודו ומאפשרים לבוגריו להצליח. רכיב קריטי ראשון בהצלחת החוג, הוא תמהיל הלומדים והלומדות. פרופיל תלמידינו הוא של סטודנטים מצטיינים בעלי תואר ראשון ובעלי ניסיון מעשי רב. רבים מתלמידי החוג הם מנהלים, קצינים, רופאים, או פקידי ממשלה בעלי תפקידים בכירים. בנוסף, לרבים יש תארים מתקדמים בתחומים שונים, והם מגיעים אלינו ללמוד תואר מתקדם נוסף ההכרחי למסלולם המקצועי. בהתאם, תלמידינו בכירים ומנוסים מתלמידי החוגים האחרים בארץ ברוב מוחלט של תוכניות הלימוד שלהם.

רכיב קריטי שני להצלחת החוג, הוא חברי וחברות הסגל שלו. תוכניות החוג מועברות על ידי חברי הסגל האקדמי הקבוע של הפקולטה, שהם חוקרים וחוקרות בעלי שם בעולם המחקר הרלוונטי להם, והם שוקדים על הנחלת קדמת הידע בתחומם ללומדי החוג. הסגל הקבוע מחוזק במרצי חוץ, שנבחרים על פי מומחיות בנושאים יישומיים ספציפיים. מרצי חוץ אלה באים ברובם מאוניברסיטאות מובילות בחו"ל ובארץ או מהתעשייה. בנוסף לפעילות הסגל, החוג נהנה מפעילות מספר מרכזי מחקר, הפועלים במסגרת הפקולטה לניהול ומתמקדים בנושאים ספציפיים: המרכז לחקר ארגונים וניהול המשאב האנושי, המרכז לחקר חברת המידע, המרכז לחקר האינטרנט והמרכז הבינתחומי לחקר רגשות.

רכיב קריטי שלישי הוא איכות השירות ללומדים, הניתן על ידי הסגל המנהלי המדהים של החוג. אנחנו גאים בסגל זה, שהמאפיין הבולט ביותר שלו הוא גישה של סיוע ושירות, המבוססים על תחושה של "אפשר לעשות". לכל מי שנתקל בעבר בגישה של "לא אצלנו", הקשר עם הסגל המנהלי של החוג יהווה הפתעה טובה ומרעננת.

למה לבוא אלינו?

מעבר לשלושת מרכיבי המצוינות שלנו (איכות הלומדים, הסגל האקדמי והסגל המנהלי), יש לחוג יתרונות הנובעים מרמת החדשנות הגבוהה שנדרשה לביצוע ולמימוש החזון האקדמי של החוג:

החוג גאה בגישתו הערכית, לפיה עליו להכשיר את הבוגרים בכל תחומי הניהול (ולא בהתמחויות בתחומים ספציפיים של ניהול), ובכך להכין את בוגרי התוכניות לתפקידים הבכירים ביותר בארגון.

החוג הנו מוביל בפיתוח תוכניות ייעודיות לתואר שני במנהל עסקים בתחומי הנדל"ן והשמאות, ניהול ארגוני המגזר השלישי (ללא כוונת רווח), ניהול ספנות ונמלים וניהול אסטרטגי של משאבי אנוש. תוכנית ה-MBA הבינלאומית בשפה האנגלית מתמקדת בשווקי אסיה והנה חלוצה בתחומה. תוכניות לימוד חדשות ומלהיבות נוספות נמצאות בשלבי תכנון וביצוע.

החוג נעזר בפעילות הפקולטה לניהול על מנת להיות מוביל בין החוגים למנהל עסקים בפיתוח וביישום של סימולציות ומשחקי עסקים מקוונים.

החוג שואף לגשר בין האקדמיה לתעשייה. קורס ייחודי של החוג מפגיש את הסטודנטים עם מנכ"לים וסמנכ"לים מובילים בתעשייה בישראל. מטרת הקורס היא ללמוד על גישת הניהול שלהם בהתמודדות עם סביבה עסקית בלתי יציבה.

לסיכום, אין זה מפתיע כי תוכניות החוג מדורגות כטובות מאוד ברבים מהממדים שנשפטו במסגרת סקרים של גופי הערכה בינלאומיים ושל העיתונות בישראל. דירוגים אלה משקפים את חוות הדעת של בוגרי החוג לדורותיהם. חוות דעת אלה מאפשרות לחוג להתגאות בתקציב הפרסום שלו – קרוב לוודאי, הנמוך מכל חוגי מנהל עסקים בארץ. החוג יכול להסתפק בפרסום מועט, משום שעיקר תלמידיו ותלמידותיו הגיעו בעקבות מידע שעבר מפה (הבוגרים) לאוזן (המועמדים).