על אודות הפקולטה לניהול

הפקולטה לניהול באוניברסיטת חיפה שמה לה למטרה להיות מובילה בהוראה ומחקר אקדמי הרלבנטי לטווח רחב של תעשיות וסקטורים ישראליים בסביבה הגלובלית.
הפקולטה לניהול באוניברסיטת חיפה נוסדה ב-1996. דיקן הפקולטה הראשון היה פרופ' אליעזר שליפר. לאחר מכן כיהנו בתפקיד זה פרופ' נחום ביגר, פרופ' אילן משולם ופרופ' שיזף רפאלי. כיום עומד בראש הפקולטה פרופ' יצחק סמואל. הפקולטה ממוקמת בקמפוס היפה של אוניברסיטת חיפה שנמצא על הר הכרמל, דרומית לחיפה בתוך שמורת הטבע של הר הכרמל.
בשנת 2007 ביה"ס למוסמכים של אוניברסיטת חיפה גיבש את זהותו החדשה כפקולטה לניהול כאשר החל להציע תוכניות MBA וMA שונות, המאפשרות השלמת תואר שני במנהל עסקים במגוון התמחויות.
בשנת 2010 הפכה הפקולטה לעצמאית, והיא מעוגנת כיום באוניברסיטה. בפקולטה פועלים כיום שלושה חוגים: מנהל עסקים (מנע"ס), ניהול משאבי טבע וסביבה (מטו"ס) וניהול מידע וידע (נימו"י). כמו כן קיימות תוכניות דוקטורט בהן לומדים וחוקרים מספר רב של דוקטורנטים, ותוכנית להשלמת תזה לדוקטורט עבור בוגרי תואר שני ללא תזה המעוניינים בהשלמת תזה לשם המשך לימודים אקדמיים.

בחוג למנהל עסקים פועלות שבע תכניות מב"ע (MBA) להשלמת תואר שני בניהול למנהלים: תוכנית מב"ע הכללית ותוכניות מב"ע ייעודיות נפרדות המתמחות בניהול ארגונים ללא כוונת רווח, ניהול נדל"ן ושמאות, ניהול אסטרטגי של משאבי אנוש, ניהול סיכונים וביטוח ותוכנית המתמחה בלימודי קיימות, בשיתוף עם החוג לניהול משאבי טבע וסביבה. ישנה גם תוכנית מב"ע בינלאומית בשפה האנגלית עם דגש על המזרח הרחוק, בעיקר סין, הודו ויפן.
בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה קיימת תוכנית לימודים של תואר שני בניהול משאבי טבע וסביבה בעלת שני מסלולים חליפיים: מסלול א' הכרוך בכתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה), ומסלול ב' הכרוך בכתיבת פרויקט גמר. תוכנית מ.א. נוספת בחוג מקנה ספח בלימודי ניהול ומדיניות אנרגיה. כמו כן קיימת תוכנית דוקטורט בניהול משאבי טבע וסביבה.
החוג לניהול מידע וידע נפתח בפברואר 2011. ניהול מידע וידע הוא חוג אשר מציע לימודי תואר שני בניהול ידע ומחקר דוקטורט, מתוך מטרה להכשיר חוקרים בתחום צעיר ומתפתח במהירות, ולהקנות לעובדי ידע בארגונים מכל המגזרים ידע תיאורטי, כלים ומיומנויות שיאפשרו להם לנהל את משאבי המידע והידע בארגון.
חלק גדול מן התלמידים שלנו הם מנהלים בכירים, קצינים בצבא, רופאים או פקידי ממשלה בכירים. רבים מהם הם כבר בעלי תארים מתקדמים בתחומים שונים ועבורם הלימודים בבית הספר מהווים תואר מתקדם נוסף.
תכניות הפקולטה מועברות על ידי חברי הסגל האקדמי הקבוע של הפקולטה (החוקרים) המחוזקים על ידי מספר ניכר של מרצים מן החוץ שהם מומחים במספר נושאים יישומיים, ומגויסים לטובת הנושא. מומחים אלה הם בדרך כלל אורחים ממוסדות אקדמיים בחו"ל, מוסדות אחרים בארץ ומהתעשייה.

בפקולטה פועלים מרכזי מחקר המתמקדים בנושאים ספציפיים: המרכז לחקר ארגונים וניהול המשאב האנושי , המרכז לחקר חברת המידע, מרכז שגיא לחקר אינטרנט, המרכז הבינתחומי לחקר רגשות והמרכז לחקר משאבי טבע וסביבה. הפקולטה גם מקיימת יוזמה של "משחקי מנהלים" - נושא בו היא מובילה מבין המוסדות האקדמיים בארץ.

ייחודיות הפקולטה לניהול

התלמידים שלנו בכירים ומנוסים יותר בהשוואה ללומדים בפקולטות לניהול הממוצעות. בה בעת, החזון האקדמי שלנו הוא בין החדשניים ביותר וכזה שפניו לעתיד ביחס לפקולטות אחרות בארץ. היינו הראשונים להציע תכניות ייעודיות בתחום הנדל"ן, בתחום ניהול ארגוני המגזר השלישי (ללא כוונת רווח), ניהול אסטרטגי של משאבי אנוש וניהול סיכונים וביטוח. תכניות הלימוד בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה ובחוג לניהול מידע וידע הן לתואר שני ודוקטורט ובעלות צביון מיוחד בנוף האקדמי בארץ.
 אנו מובילים בקרב הפקולטות לניהול בארץ בפיתוח ויישום של סימולציות ומשחקי עסקים מקוונים כמו גם פיתוח ושימוש באמצעי למידה ממוחשבים. תכנית ה-MBA הבינלאומית שלנו מתמקדת באסיה וחלוצית בתחומה. אנו ייחודיים בישראל בכך שאנו מתמקדים בניהול כללי (ולא בהתמחויות בתחומים ספציפיים של ניהול). התכניות שלנו דורגו כרצויות ביותר ובחלק מהמימדים כטובות בארץ, הן בדרוגים במסגרת סקרים שבוצעו על ידי העיתונות והן במסגרת סקרים שבוצעו על ידי גופי הערכה בינלאומיים.

לפקולטה גוף בוגרים גאה, קרוב לוודאי גוף הבוגרים הטוב בארץ (למעלה מ-1500 בוגרים מרוצים).
תכניות הלימוד בפקולטה לניהול שמות דגש ייחודי על בניית גשרים בין האקדמיה לתעשייה. אחת התכניות כוללת קורס ייחודי במסגרתו כל הסטודנטים פוגשים מנכ"לים מובילים בתעשייה בישראל במטרה לשמוע וללמוד על פרקטיקת הניהול שלהם וכיצד הם מתמודדים בסביבה עסקית בלתי יציבה. בנוסף, מנכ"לים ותעשיינים מובילים נותנים הרצאות אורח ב"פורום עסקים" מיוחד ובמסגרת קורסים נבחרים. תכנית ה-MBA הבינלאומית מתמקדת בעסקים באסיה ובמסגרתה מתקיים סמינר בינלאומי משותף עם תכנית ה-MBA הבינלאומית של אוניברסיטת טונג'י בשנחאי.